zaterdag 29 oktober 2011

En wat gebeurt er nu met Mauro?

En wat gebeurt er nu met Mauro?

29-10-11   20:42 uur
Mauro © anp
Nog altijd zit de 18-jarige Angolese asielzoeker Mauro in onzekerheid. Ook het CDA-congres van vandaag bracht voor hem niet de zo gewenste duidelijkheid. Sterker nog, de situatie werd er eigenlijk alleen maar onoverzichtelijker op.
Natuurlijk, het werd vooraf al duidelijk gezegd, en het werd vandaag tot in den treuren herhaald: congressen beslissen niet over asielzoekers. Congressen gaan hooguit over de koers van de partij.

Maar toch was er vooraf hoop bij het Mauro-kamp. Als het congres nou eens de fractie opriep in te stemmen met de door de oppositie in de Kamer ingediende moties, die minister Leers ervan moesten overtuigen Mauro vooral hier te houden? Dan zou de fractie die oproep toch niet kunnen negeren?

Meerderheid
Het liep anders. De 'Mauro-motie' die werd ingediend op het congres werd met ruime meerderheid aangenomen. 85 procent van de aanwezigen stemde voor, onder wie de Kamerleden en het partijbestuur.

Maar die motie was zo onduidelijk dat iedereen vervolgens met de uitslag aan de haal ging. Volgens minister Leers was het ondersteuning van zijn beleid, fractiespecialist Raymond Knops zei blij te zijn met de motie, maar 'dissident' Ad Koppejan zei zich ook na de motie niet te kunnen voorstellen dat Mauro Nederland moet verlaten.

Wenkbrauwen
Bovendien: nadere lezing van de motie deed bij Knops en Leers toch even de wenkbrauwen fronsen. Want wat stond daar opeens? 'Het uitzetten van alleenstaande minderjarige vluchtelingen is ongewenst en strookt niet met de CDA-uitgangspunten'.

Knops zei daarop, ietwat verbouwereerd: 'Zoals het hier staat, klopt het niet. Dit is heel kort door de bocht.' En volgens Leers sloeg de motie alleen op wat er in de toekomst moest gebeuren.

Onduidelijkheid
De belangrijkste sprekers van de dag wilden van deze onduidelijkheid niets weten. Zowel fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma, als vice-premier Maxime Verhagen als partijvoorzitter Ruth Peetoom zeiden in hun toespraken: 'We hebben u begrepen'. Maar wat ze dan begrepen hadden, werd niet helemaal duidelijk.

Wel spraken ze alle drie over de eensgezindheid die het CDA deze morgen had laten zien. Dat was 'een heldere boodschap' van het congres aan de fractie, zei Peetoom; ook de 22 Kamerleden in Den Haag moeten zich komende week weer eensgezind opstellen. Het viel niet anders te lezen als een waarschuwing aan Ad Koppejan en Kathleen Ferrier; dinsdag, als er in Den Haag de stemmingen zijn over de Mauro-moties van de oppositie, moet de hele CDA-fractie als één blok stemmen. De druk op de twee dissidenten werd daarom opgevoerd.

Verhagen
De woorden van Maxime Verhagen klonken wat dat betreft nog het meest dreigend. 'Het mooie van onze partij is dat we er samen uitkomen. Ik ga ervan uit, Sybrand, dat de voltallige fractie dat volgende week ook eensgezind doet.'

Maar het is nog niet zeker dat dat ook gebeurt. Kathleen Ferrier zei vanmiddag na de stemming op het congres: 'De politieke discussie in onze fractie is dinsdag. Die wacht ik af.' Koppejan zag in de resolutie 'een duidelijk signaal aan de fractie'. Maar zei ook: 'Wat mij betreft moet Mauro blijven, maar daar ga ik niet alleen over'.

Dinsdag
Mauro moet dus zeker tot dinsdag wachten voordat hij duidelijkheid heeft over zijn toekomst. Maar het kan ook nog later worden. GroenLinks heeft aangegeven het Mauro-debat te willen heropenen. Volgens GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi is dat nodig om duidelijk te krijgen wat nu precies het standpunt van de CDA-fractie is.

Mauro is voorlopig dus nog in Nederland. (Michiel van der Geest

Geen opmerkingen:

Een reactie posten