woensdag 2 november 2011

Rijk de Gooyer overleden

Rijk de Gooyer overleden

Redactie − 02/11/11, 18:09
Rijk de Gooyer, in 1978. © ANP
UPDATE Acteur Rijk de Gooyer is vanmiddag op 85-jarige leeftijd overleden. Hij overleed in zijn woning in Amsterdam aan de gevolgen van alvleesklierkanker.
  • Rijk de Gooyer met John Kraaijkamp jr. en sr., in april 2010. © ANP
    Rijk de Gooyer met John Kraaijkamp jr. en sr., in april 2010. © ANP
De acteur, schrijver en columnist overleed in het bijzijn van zijn zoon Rijk jr. Ook Babiche Hermans, de kleindochter van cabaretier Toon, die Rijk de laatste jaren van zijn leven verzorgde, was erbij.

De Gooyer werd geboren in een gereformeerd bakkersgezin en groeide op in zijn geboortestad Utrecht; hij was de helft van een twee-eiige tweeling. In 1952 ontmoette De Gooyer Johnny Kraaijkamp sr., die in juli van dit jaar overleed. Ze deelden een voorkeur voor practical jokes en besloten samen te gaan optreden onder de naam Johnny en Rijk.

In 1982 kreeg Rijk de Gooyer een Gouden Kalf voor zijn hele oeuvre. Tussen 1978 en 1985 speelde hij in maar liefst twintig Nederlandse films, waaronder 'Grijpstra en de Gier', 'Naakt over de schutting', 'Hoge hakken, echte liefde' en 'Een vlucht regenwulpen'. Voor de films 'Hoogste tijd' en 'Madelief: krassen in het tafelblad' kreeg hij Gouden Kalveren voor beste acteur.

In de jaren '90 vond De Gooyer een nieuwe partner in Maarten Spanjer, op televisie maar ook in reclamespotjes. Kreten als 'Foutje, bedankt' en 'Paturain, da's pas fijn' zijn van hem. In het NCRV-programma 'Taxi' (met Maarten Spanjer als taxichauffeur) gooide hij het Kalf dat hij kreeg voor 'Madelief' uit het raam, omdat hij liever een geldprijs had gekregen.

Reacties
Met het nieuws van zijn overlijden, stromen ook de reacties binnen. Veel BN'ers reageren via Twitter. Zo meldt presentator Cornald Maas: Johnny & Rijk, voor eeuwig Een Paar Apart nu, in hemelse sferen. Kijk hier voor een overzicht van reacties.

Bekijk hieronder de oude fragmenten van: Johnny en Rijk,  de Reaal reclame en het weggooien van de Gouden Kalf.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten