woensdag 2 november 2011

Grieks referndum gaat niet over

'Grieks referendum gaat niet over lidmaatschap euro'

02-11-11   19:22 uur
De universiteit van Athene © ap
Het Griekse referendum zal gaan over de noodhulp aan het land, niet over het lidmaatschap van de eurozone. Dat heeft een woordvoerder van de Griekse regering vanavond gezegd.
Dat staat haaks op wat de Franse president Nicolas Sarokozy eerder vandaag zei. Volgens Sarkozy valt er niet meer met Griekenland te onderhandelen. 'Ze moeten het herstelplan uitvoeren zoals geëist door het IMF en als er een referendum moet komen, dan over de enige vraag die ertoe doet: Willen jullie in de eurozone blijven?'

Veel Grieken zijn tegen de manier waarop het land wordt geholpen van zijn torenhoge staatsschuld af te komen. De hulp van het IMF en de andere landen uit de eurozone komt alleen in ruil voor harde bezuiniginsmaatregelen.

De Griekse premier Papandreou wekte afgelopen maandagavond verbijstering in Europa toen hij plots met een plan kwam om het in Brussel bereikte euro-akkoord middels een referendum aan de bevolking voor te leggen. Andere Europese leiders reageerden furieus op het voorstel. Vanavond spreekt Papandreou met Sarkozy en Merkel in Cannes over de kwestie. (Redactie)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten