zaterdag 29 oktober 2011

Hondengeleider Fred B schiet imand dood door angst

Politieagenten schermen de locatie van het schietincident af. Archief © ANP
Hondengeleider Fred B. van de Amsterdamse politie geldt nog als verdachte na de noodlottige schietpartij waarbij hij in mei met zijn dienstwapen een speler van RKAVIC doodde en twee andere voetballers zwaar verwondde.
B. (58), die volgende week opnieuw zal worden gehoord en die nog mee zal moeten werken aan een reconstructie, verscheen gisteren als getuige voor de rechtbank. Daar stonden Nick Koomen (28) - diens broer Michael liet bij de gebeurtenis het leven - en Diego Medina (26) terecht voor openlijke geweldpleging, waarmee de hoofdagent van politie tot het afvuren van vier kogels zou zijn gebracht.

Drugs- en drankovergoten
De verdachten vierden die avond een luidruchtig en drugs- en drankovergoten kampioenschap van hun team en raakten in gevecht met hoofdagent B., nadat hij een ordeverstoring had geconstateerd.

De hondengeleider werd in de bomvolle rechtszaal afgeschermd met een katheder en parketwachten en werd niet echt zichtbaar. Hij had eerder verklaringen afgelegd over de gebeurtenissen op de hoek Weteringschans-Spiegelgracht waarover grote twijfels rezen toen bleek dat de gebeurtenissen met beveiligingscamera's waren geregistreerd.

Doodsangst
Die dramatische beelden werden gisteren vertoond. Ze vormen geen eenduidige ondersteuning van wat B. over het incident heeft verklaard in eerdere verhoren, stelde Jeroen Soeteman, advocaat van Koomen, vast. B. reageerde ontkennend op de herhaalde vraag van Soeteman of hij het misschien allemaal had verzonnen: 'Het was mijn overtuiging op dat moment.' Hij trok zijn dienstwapen 'uit doodsangst'.

De officier van justitie eiste tegen Koomen en Medina, die beiden zwaar gewond raakten bij de gebeurtenis, tweehonderd uur werkstraf wegens 'buitensporig geweld'. (Het Parool)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten