woensdag 23 november 2011

Geschiedenis van Sinterklaas

Geschiedenis van Sinterklaas

Waar komt Sinterklaas nu eigenlijk vandaan? Volgens de legende werd er in het huidige Turkije rond 270 jaar na Chr. een bijzonder jongetje geboren, genaamd Nikolaos oftewel Nicolaas. Zijn vader was een rijke, gerespecteerde koopman. Nicolaas groeide in de havenplaats Patara op  tot een vriendelijke, rustige en verstandige jongeman. Zijn oom Nicolaas was bisschop van Myra, een stad vlakbij Patara. Op volwassen leeftijd werd Nicolaas door zijn oom de bisschop tot priester gewijd. Met de erfenis van zijn vader hielp Nicolaas de mensen in nood.
Op latere leeftijd werd Nicolaas tot bisschop van Myra benoemd. Sinds die tijd worden er vele wonderlijke verhalen over hem verteld. Zo zou hij vaak schipbreukelingen hebben gered en zou hij door een “snelle luchtreis” een drietal generaals hebben bijgestaan die werden beschuldigd van verraad. Nicolaas overleed op 6 december 340. Nicolaas behoorde tot de Grieks-katholieke kerk. Jaren na zijn dood werd Nicolaas door de kerk tot heilige verklaard. Vanaf dat moment staat ”Sint” voor zijn naam. Sint Nicolaas werd nu officieel vereerd in speciaal voor hem gebouwde kerken en kapellen. Zeer waarschijnlijk staat de oudste aan hem gewijde kerk uit het jaar 550 in het huidige Istanbul oftewel Constantinopel.
De verhalen over Sint Nicolaas zijn gedurende de eerste eeuwen via mondelinge overleveringen bewaard gebleven. Zo is er het verhaal dat Nicolaas 3 meisjes heeft gered van een lot in de prostitutie. Hij zou ‘s nachts goudstukken naar binnen hebben gegooid. In latere verhalen zou hij het geld in de schoenen van de meisjes hebben gestopt. Waarschijnlijk dat hier de traditie van de chocolade munten vandaan komt en het strooien met pepernoten.
Om de drie generaals te redden die werden beschuldigd van verraad, legde Nicolaas in zeer korte tijd een enorme afstand af. Het leek wel of hij zich vliegend door de lucht had verplaatst. Misschien dat hier het verhaal is ontstaan, dat Sint over de daken rijdt met zijn schimmel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten