1. de verwerking van grondstoffen tot een halffabrikaat
De fabriek bestond uit diverse voorbewerkingafdelingen, een opslag- en afvulafdeling.
In de voorbewerkingafdelingen worden alle producten klaargemaakt. Dit kon bestaan uit een of meer van de volgende bewerkingen: fruit persen, gisten, mengen, koken, verhitten, filteren etc.
Het voorbewerkte product wordt in de afvulafdeling in flessen getapt, die na eventueel pasteuriseren en kolen, verpakt werden.
Twee belangrijke voorbewerkingafdelingen waren:
Perserijen Hier werd sap uit het fruit geperst om direct of later als vruchtensapproduct in de handel gebracht te worden.
Ook werden hier suikerbieten, appels e.d. verwerkt tot halffabrikaten voor de jamfabriek. Het gewonnen sap werd geconcentreerd en in vaten of tanks opgeslagen.
Pulpfabriek Hier werd vers fruit verwerkt. Na sorteren en wassen werd het, soms na verhitten, afgevuld in vaten en geconcentreerd.
Hier werd vers fruit verwerkt. Na sorteren en wassen werd het, soms na verhitten, afgevuld in vaten en geconcentreerd.
Het invriezen van fruit vond voornamelijk plaats in de fruitstations, waar het vriesfruit veelal ook werd opgeslagen. |
verwerking van vriesfruit |
Geen opmerkingen:
Een reactie posten