zaterdag 29 oktober 2011

Vijf aanhoudingen na rellen

Vijf aanhoudingen na rellen bij demonstratie

23-10-11   20:07 uur
(screenshot via AT5)
update
Een protest van enkele honderden Turkse Nederlanders is zondagmiddag uitgelopen op rellen waarbij vijf mensen zijn aangehouden.
De demonstranten raakten slaags met de politie. Daarbij raakten verschillende mensen gewond en werden vernielingen aangericht.

De demonstratie was begonnen op het Museumplein, waarna de stoet zich via het Vondelpark naar een Koerdisch centrum op de Sloterkade begaf.

Tachtig indringers bij Koerdisch centrum

Zo'n tachtig mensen probeerden hier rond 16.10 uur het Koerdische centrum binnen te dringen. Ze werden daarbij gewelddadig tegen de politie. Na het vernielen van ruiten ontstond een vechtpartij waarbij vier demonstranten en vijf agenten gewond raakten.

Nadat de rust was teruggekeerd, is een deel van de omgeving afgezet en heeft de politie een onderzoek ingesteld. Er werd gezegd dat de politie heeft geschoten, maar uit onderzoek is daarvan vooralsnog niets gebleken.

Oproep om uit stad weg te blijven
Rond half zes verlieten de demonstranten de Sloterkade en verspreidden zich over het Vondelpark en het Surinamerplein, waar ook onrust ontstond en de politie moest ingrijpen. Er zouden in het begin van de avond veel Koerden onderweg zijn naar de hoofdstad, maar er is geen verdere onrust ontstaan. Koerdische organisaties riepen op om dit niet te doen. Rond half tien was het weer rustig in het centrum.

Protest tegen PKK

De demonstratie op het Museumplein was bedoeld als protest tegen een aanval woensdag van de Koerdische PKK op militaire posten in het zuidoosten van Turkije. Dat heeft de voorzitter van het Inspraak Orgaan Turken in Nederland (IOT), Aydin Akkaya, laten weten. Bij de aanval kwamen zeker 24 militairen om. De PKK eist autonomie voor de Koerden in het zuidoosten van Turkije.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten